Porsche 963 ijzersterk

Hoewel Porsche Penske Motorsport tijdens de 24 uur van Daytona niet het resultaat behaalde dat ze had gewild, lieten beide Porsche 963’s in hun debuutwedstrijd zien dat ze ijzersterke endurance racers zijn.

De seizoensopening van het 2023 endurance kampioenschap werd op 28 en 29 januari verreden op de historische Daytona International Speedway.

Snelheid is aanwezig, maar de betrouwbaarheid speelt parten.

Na een uitmuntende kwalificatie, waarbij de #7 Porsche 963 op de eerste startrij terecht kwam, waren de verwachtingen hoog gespannen. Jammer genoeg kwam de Porsche 963 met de rood-zwarte livery al in het eerste kwart van de race vaak in de problemen: De aandrijving had kuren gedurende de eerste stint, en na vijf uur racen moest de auto achter de pitmuur vanwege een issue met het elektrisch systeem. Het team liep daardoor 19 ronden achterstand op. Verschillende andere mechanische problemen wierpen de nummer 7 in de loop van de 24 uur terug en finishten met 34 ronden achterstand op de leiders.

Pech achtervolgd Porsche 963 #6

De 963 met startnummer 6 had al pech in de kwalificatie. Porsche verloor pole-position door een crash in de bus stop chicane. Alle drie de rijders lukte het hun auto gedurende de eerste helft van de race in de top-vijf te houden, maar ze moesten uiteindelijk opgeven wegens mechanische problemen. Helaas, zoals vaak het geval is in 24-uurs races, was ook nu overleven gedurende de nacht het belangrijkste onderdeel van langeafstandsracen. Nick Tandy maakte rond 5.00 uur een fout, waardoor de neus, de achtervleugel en de onderkant van de Porsche 963 (#6) beschadigd raakten.

De reparaties in de pitbox kostten het team gelukkig maar 3 ronden achterstand. Het nieuwe LMDh-prototype bleef daardoor in de top-vijf, terwijl de concurrerende teams ook werden geplaagd door betrouwbaarheidsproblemen: BMW had een elektrisch probleem en ook één van de Acura’s bezocht vaak de box voor reparaties.
Na een inhaalrace met nog iets meer dan twee uur te gaan en maar één ronde achterstand, werd de rood-wittePorsche 963 door versnellingsbakproblemen toch nog uit de race gewipt.

Leren van nu, met de blik op de toekomst

“Het was echt een zware dag voor het team, maar dagen als vandaag zijn dingen waarop we bouwen voor de toekomst,” zei Jonathan Diuguid, Managing Director Porsche Penske Motorsport. “Ik kijk uit naar dit seizoen en we zullen kennis opdoen voor alle komende races, te beginnen in Sebring.”

Porsche 963 is klaar om het kampioenschap binnen te halen!

Ondanks dat er nog flink moet worden gewerkt aan de betrouwbaarheid, heeft de Porsche 963 laten zien wat de concurrentie mag verwachten dit seizoen: een machine die gaat voor pole position en de winst. Het is een goed indicatie, hoe eenvoudig Porsche Penske Motorsport een opgelopen achterstand weet goed te maken. De andere merken krijgen het zwaar de komende IMSA en WEC races!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *