Op 9-11-2022 heeft Porsche foto’s van een offroad 911 openbaar gemaakt: de 911 Dakar. Is dit, samen met de speciale Chili-editie, de voorbode van rallydeelname door Porsche?

911 Dakar, een voorproefje voor de LA Auto Show 2022

Op de Los Angeles Auto Show 2022 onthult Porsche een zeer bijzondere variant van de 911: de 911 Dakar. De eerste echte tweedeurs sportwagen die beschikt over offroad-kwaliteiten.

911 Safari en 959 Rally

Toen de eerste spyshots naar buiten kwamen, sprak iedereen over de 911 Safari. Een speciaal voor rally’s aangepaste 911 uit 1984. Deze eerste Porsche met vierwielaandrijving, wist Parijs-Dakar meteen te winnen. Natuurlijk is het ook een verwijzing naar de geweldige 959 die eveneens Dakar wist te winnen.

Testen op eigen terrein en daarbuiten

Voor de eerste tests werd gebruik gemaakt van het Porsche Test & Entwicklungszentrum in Weissach. De offroad-baan vlakbij Stuttgart, die werd aangelegd voor de ontwikkeling van de Cayenne en Macan.

Hoewel je daar goed de ophanging en krachtoverbrenging kan uitproberen, zijn factoren als weersomstandigheden en ijle lucht niet na te bootsen. De 911 Dakar is daarom ruim 500.000 kilometer op verschillende plaatsen op de aardbol getest.

  • Op het zuid-Franse testcircuit Lastours is een rallypiste nagebouwd, waar de Dakar rally teams hun auto’s komen testen alvorens ze naar de wedstrijd vertrekken. Hier werd het onderstel van de 911 Dakar afgesteld. Fabrieksrijder Romain Dumas (ook teamleider van de Chili-equipe) was verantwoordelijk voor de kilometers hier.
  • Rallykampioen en Porsche-test-veteraan Walter Röhrl legde de 911 Dakar het vuur aan de schenen op de ijsvlakte van Arjeplog in Zweden.
  • De vaardigheid van de 911 Dakar tot het beklimmen van zandduinen werd uitgeprobeerd in Marokko en Dubai.

911 Dakar: fun op ijs, gravel en asfalt

De ingenieurs van Porsche zijn het er over eens: de 911 Dakar is af! Met z’n hoge bodemvrijheid, de sterke motor achterin en de korte wielbasis zorgen voor veel fun en goede handling met de 4×4 aandrijving. Ik ben benieuwd naar de definitieve versie op de LA Auto Show!

Porsche naar Dakar 2023?

Bij de blog over de beklimming van de Ojos del Salado in Chili vroeg ik het me al af, maar nu nog meer: is dit de voorbode van een terugkeer van Porsche in de rallysport? Ik hoop op Dakar 2023, jij ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *