Porsche 99X wint opnieuw

Porsche viert een formidabel weekend in de Formule E: na zijn overwinning op vrijdag, won Pascal Wehrlein ook de tweede nachtrace in de Diriyah E-Prix.

Dankzij deze dubbele overwinning in Saoedi-Arabië gaat hij aan de leiding in het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap. Jake Dennis (winnaar van de Mexico City E-Prix 2023) pakte in ronde 2 en 3 beide keren de tweede plek met de Porsche 99X Gen3 van team Avalanche-Andretti.

Formula E seizoen 2023 start perfect!

De dubbele dubbelzege in Diriyah maakt het een perfecte start van het seizoen voor de nieuwe Porsche 99X Electric Gen3. Tot nu toe heeft de in Weissach ontwikkelde elektrische racewagen het alle races van seizoen 9 gewonnen: nadat Porsche’s klantenteam Avalanche Andretti de seizoensopener in Mexico had gewonnen, volgde Pascal Wehrlein met twee overwinningen in Diriyah voor het TAG Heuer Porsche Formule E-team.

Wehrlein leidt het rijdersklassement, Avalanche-Andretti bovenaan bij de teams

Na drie van de 16 races leidt Pascal Wehrlein nu het rijdersklassement van het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap met 68 punten. Teamgenoot António Félix da Costa staat twaalfde met zes punten. In het teamklassement staat het TAG Heuer Porsche Formule E-team tweede met 74 punten. Andretti-coureur Jake Dennis staat tweede in het klassement met 62 punten, oud-Porsche Formula E rijder en teammaat André Lotterer staat achtste met 14 punten. Dit brengt het Porsche customerteam op plaats 1 in de ranglijst, met 76 punten.

DiriyahE-Prix – Vrijdag (ronde 2)

Pascal Wehrlein startte op vrijdag vanaf P9. Zijn teamgenoot António Félix da Costa raakte in de eerste ronde betrokken bij een aanrijding, waardoor hij naar de pits moest en de safety car werd ingezet. Bij de herstart vloog Wehrlein naar de zesde plaats. Dankzij de efficiënte aandrijflijn van de Porsche 99X Electric Gen3 en de racestrategie kon hij de vlucht naar voren nemen. In de 18e van de 39 ronden lag Wehrlein op koers voor de derde plaats. Vijf ronden later reed hij als tweede. In de slotfase van de spannende race had hij de meeste energie opgespaard – en die benutte hij: in ronde 30 pakte hij de leiding en verdedigde die tot aan de zwart-wit-geblokte vlag. Na de touché en een pitstop om de voorvleugel te vervangen, kwam António Félix da Costa achteraan het veld terug en kwam uiteindelijk als 18e over de finish.

Diriyah E-Prix – Zaterdag (ronde 3)

Na een sterke kwalificatie, ging Pascal Wehrlein zaterdag vanaf P5 de tweede nachtrace in. Kort na de start won hij een positie en wachtte zijn kans af achter declose racende kopgroep. Zijn Porsche 99X Electric Gen3 manoeuvreerde hij in de twaalfde ronde naar de derde plaats en kort daarna naar de tweede plaats. In ronde 17 nam Wehrlein de leiding en hield zijn rivalen af tot aan de finish.

Reacties na het weekend

Pascal Wehrlein, Porsche fabrieksrijder (#94):“Ik zal dit weekend nooit vergeten. Twee overwinningen in één weekend is een ongelooflijk succes. Het hele team heeft dit weekend een fantastische prestatie geleverd. Iedereen heeft hard gewerkt voor deze prestatie en ik ben ongelooflijk trots op het team. Vandaag hadden we een zinderend race tempo en een perfecte strategie. We gebruikten de attack mode op precies het juiste moment. Dat gaf een beslissend voordeel. Om vrijdag te winnen, moest ik veel auto’s inhalen, maar de race van zaterdag was nog moeilijker. Je kunt zien dat onze rivalen dichterbij aan het komen zijn. We niet op onze lauweren rusten en moeten scherp blijven.”

Jake Dennis, Avalanche-Andretti (#27):“Ik ben gewoon absoluut in de wolken met mijn tweede en derde podium op rij. Startend vanaf P11 in ronde 2, hadden we niet verwacht het podium te halen. Nog minder dan in Mexico. We vochten ons een weg door het veld naar P2 en misten op een haar na de overwinning. Het is te danken aan de inzet van het hele team dat me zo’n goede racewagen heeft gegeven. Ik ben erg blij met het resultaat…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *