Het Porsche SuperCup seizoen zit er alweer op voor 2022, maar wat was het ongelooflijk gaaf om te volgen! Alle auto’s zaten binnen tienden van seconden bij elkaar, daardoor zagen we op alle circuits we heerlijke inhaalacties. De spanning bleef tot het einde, de kampioen van 2022 zou pas in de laatste race bekend worden: er waren op Monza drie coureurs met kans op de titel. Na een zondagmiddag close racen in Italië, kwam Luxemburger Dylan Pereira als kampioen uit de zinderende finale.

Larry ten Voorde, de titelverdediger

De SuperCup kampioen van 2020 en 2021, Larry ten Voorde uit Enschede, ging uiteraard voor de derde titel. Waar het er voor de kijker op leek, dat Larry de afgelopen twee seizoenen met twee vingers in de neus naar de winst kon rijden, zat het dit jaar niet mee. Het was voor zijn team, GP Elite, lastig om meer snelheid uit de auto te halen en opnieuw grote overmacht te hebben. Hierdoor wisten concurrenten van Lechner Racing en SSR Huber Racing hen steeds een fractie van een seconde voor te blijven. Tijdens de kwalificaties lukte het vaak niet om op de eerste rij te komen, waardoor Ten Voorde regelmatig een inhaalrace reed, in plaats van de wedstrijd te domineren.

DNF in Oostenrijk beslissend?

De fout van Marvin Klein tijdens de race op 10 juli 2022 in Oostenrijk zou wel eens beslissend kunnen zijn geweest. De Fransman wilde in ronde 15 Laurin Heinrich aanvallen in de strijd om de derde plaats, maar Klein miste daarbij zijn rempunt volledig en ramde de 911 van Ten Voorde, die op dat moment tweede lag. Deze uitvalbeurt kostte Larry de 20 (of 25) punten, die de doorslag hadden kunnen geven in het eindklassement.

Toch nog zilver

Waar zijn tegenstanders tegen straffen opliepen wist Larry zijn hoofd koel te houden. Hierdoor, in combinatie met zijn indrukwekkende voertuigbeheersing, wist de Twentenaar daardoor het zilver binnen te halen. Een welverdiende tweede plaats!

Felicitaties voor Dylan Pereira

Larry ten Voorde feliciteerde de troonopvolger in de Porsche Supercup meteen na de race: “Proficiat Dylan! Het was weer een extreem spannend SuperCup seizoen. Ik heb alles gegeven, maar dit keer was het nét niet genoeg om de titel te behouden.”

Laurin Heinrich, de Porsche junior

Porsche heeft een sponsorprogramma voor getalenteerde jonge coureurs, waarvan ze in Stuttgart denken dat deze wel eens fabrieksrijders zouden kunnen worden. Uit dit programma kwam voor seizoen 2022 Laurin Heinrich als snelste naar voren. Heinrich mag zich in 2022 “Porsche Junior” noemen en kreeg een cheque van 225.000 euro mee.

Laurin Heinrich klasseerde zichzelf op een verdienstelijke derde plaats, maar was niet helemaal opgewassen tegen de nummers één en twee, die een klasse apart zijn. In de SuperCup lijkt Heinrich niet helemaal uit de verf te komen en is hij een beetje “best of the rest”. Heel anders dan in de Porsche Carrera Cup Deutschland, waar Ten Voorde en Pereira deze jonge Duitser voor zich moeten dulden als leider in het kampioenschap. Ik ben benieuwd hoe deze Porsche Junior zich gaat ontwikkelen in het GT racen met Porsche!

Dylan Pereira: consistentie brengt de winst

Pereira is hét voorbeeld van het gegeven, dat je niet altijd hoeft te winnen om kampioen te worden. Van de acht wedstrijden won hij er drie, werd één keer tweede en greep hij vier keer naast het podium. Ter vergelijk: Larry ten Voorde stond álle races op het podium (uitgezonderd de DNF in Oostenrijk) en werd daarmee tweede.

Eigenlijk hoefde Pereira alleen maar te finishen, om het kampioenschap binnen te halen, maar zijn wil om te winnen zorgde toch voor wat spannende momenten bij zijn team Lechner Racing. Na de start vanaf de derde plek op de grid, kwam de Luxemburger regelmatig in huiveringwekkende gevechten terecht. Een aantal keer liep hij het risico op een flinke crash. Zijn agressie kostten hem ook reglementair bijna de titelkansen: Na een aantal waarschuwingen aangaande het overschrijden van de track limits, kreeg de 25-jarige coureur een tijdstraf aan zijn broek en viel terug van plaats 3 naar P5.

“Ok, deze laatste wedstrijd van het seizoen ging niet zo gladjes… Maar het belangrijkste is het binnenhalen van het kampioenschap.”, gaf hij toe na de race. “Ik heb er zeven jaar hard voor gewerkt.”

Toekomst als Porsche fabrieksrijder

In 2015 reed Dylan Pereira zijn eerste Porsche Supercup race in Austin, USA. Tot nu toe won hij acht races – de eerste in 2019 op Hockenheim en drie ervan gedurende dit seizoen. Ook heeft hij inmiddels meerdere endurance races gereden, waaronder de 24 uur van Le Mans. In die wereld ligt ook zijn toekomst: “Mijn blik is gericht op een stoeltje als Porsche fabrieksrijder” zegt Pereira met veel zelfvertrouwen.

Nog een titel te winnen in 2022

De Porsche SuperCup is voorbij, maar in 2022 zijn deze drie heren nog niet uitgestreden: ze ontmoeten elkaar nog vier maal op twee circuits, tijdens de Porsche Carrera Cup Deutschland. De Sachsenring en Hockenheim staan te popelen om deze gladiatoren te ontvangen. Laurin Heinrich leidt met 218 punten, gevolgd door Ten Voorde met 192 en Pereira op plaats 3 met 190 punten. Ook hier zal de ontknoping spannend worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *