De achterkant is zwaar, de neus licht. Het lijkt alsof je de controle over de auto kwijt raakt zodra je ‘m in een drift gooit, maar de grip op de achterbanden houdt de wagen in het spoor. Gooi het stuur om en meteen zwaaien de heupen van de 911 naar links. Dit is Porsche rijden, maar dan op de keukentafel. Dit is DR!FT!

Hybride Gaming

Porsche games genoeg: Electronic Arts verkocht in het jaar 2000 al Need for Speed Porsche 2000 en nu kun je op je telefoon Asphalt 9 spelen en zelfs merchandise van Porsche Design winnen. De ontwikkelaars doen erg hun best om het gevoel van rijden met een sportwagen na te bootsen, de handling is op het scherm best wel merkbaar. Ook al is met de moderne race simulatoren en controllers veel mogelijk, toch blijft het virtueel.

Wil je een echte auto kunnen besturen als serieuze hobby, dan kom je al snel bij schaalmodellen van bijvoorbeeld Tamiya uit. Supergaaf, vooral als je van zelf bouwen houdt. Het enige dat ontbreekt, is het natuurgetrouwe gedrag van de auto op de weg. Het chassis is bedacht door de fabrikant, met een elektromotor in het midden en een superlichte polycarbonaat body. Ja, het gaat rap en ziet eruit als een Porsche, maar het is het niet…

DR!FT combineert de twee naadloos: de gameplay is met een app en de auto is echt. Op schaal 1:43, dat wel. Zo race je over een bureau op kantoor, of op een keukentafel. De sensoren in de auto geven je rondetijden en het behalen van targets door aan de app. Zo kun je single- of multiplayer spelen, zelfs met iemand aan de andere kant van de wereld.

In 2003 bedacht Martin Müller (de oprichter van Sturmkind) dat het gaaf zou zijn om niet alleen de buitenkant van een auto te verkleinen als schaalmodel, maar ook alle eigenschappen. In 2015 was er eindelijk het eerste werkende prototype. Het duurde tot 2017 tot de eerste auto’s (een Nissan GTR kloon) te koop waren en sinds 2022 zijn de eerste Porsche modellen verschenen. Niet zomaar modellen, maar metalen 992 miniaturen die geproduceerd worden door Minichamps met Sturmkind techniek.

Mijn eigen race ‘ervaring’

Zelf heb ik geen enkele ervaring met een echte 911, laat staan dat ik weet hoe driften is. Ik heb Porsche games gespeeld en van kleins af met bestuurbare auto’s gereden. Eerst die met een draad, later gave buggies van Nikko. Uiteindelijk koos ik een paar jaar geleden voor een drift chassis van Tamiya plus een offroad chassis van dat merk. Maar niets van dat alles geeft je de rijbeleving waarover je Porscherijders altijd hoort: het geluid, de dansende neus, het gewicht aan de achterkant en de onmetelijke grip bij het uitkomen van een bocht…

DR!FT Porsche 911 Carrera (992) Indischrot unboxing

Nu heb ik het geluk dat ik de Sturmkind 911 mag uitproberen! Binnen twee dagen kwam het pakket uit Duitsland, veel sneller dan verwacht. Bij het openen van de zending, valt meteen de kwaliteit van de verpakking op: alles is bij Sturmkind gericht op beleving. Het blijft nog even spannend hoe de Porsche er uit ziet, want er zijn meer dingen te ontdekken in de verpakking. Als eerste, glimt je het gesigneerde visitekaartje van de medewerker die de auto -met de hand- heeft geassembleerd tegemoet. Daarboven zie je een stevige transportdoos met carbonreliëf waar de Porsche in kan worden bewaard. Verder zitten er drift targets, een start-finishlijn en de oplaadkabel in de verpakking, naast uiteraard een handleiding.
Terwijl de replica van Minichamps ligt op te laden, is het tijd om het gaming aspect te tackelen. Ik installeerde de Android app op m’n telefoon en maakte mijn account aan. Klaar om te spelen.

De eerste échte Porsche centimeters

Alles opgeladen en ingesteld, tijd om te gaan rijden. Als eerste is de balans van het model aan de beurt. In het midden van het chassis zit een schroef, die je met de bijgeleverde torx schroevendraaier kunt verstellen. Af fabriek is dit nog niet ingeregeld, het is voor de juiste besturing van belang dat de auto waterpas staat voor je begint.

Nadat je de Porsche hebt ingeschakeld en de techniek z’n zelfcalibratie heeft gedaan, open je de app en koppel je jouw unieke auto aan je account. Selecteer een spelmodus en begin met rijden. Zoals gezegd, heb ik geen sportwagen ervaring. Als de besturing van deze mini-Porsche lijkt op het origineel, dan is rijden er mee echt heel wat anders dan de voorwielaangedreven “Daily Family Hauler” die wij voor vervoer gebruiken. Heel direct, maar toch met een kleine vertraging stuurt de 992 een drift in. Gas loslaten middenin een beweging zorgt er voor dat je de achterkant meteen een beetje naar buiten ziet zwaaien, met het virtuele pedaal plat naar beneden hoekt de auto krapper dan gedacht. Het duurt even voordat ik de 911-dans onder de knie heb…

Netjes worden de gegevens van de vrije rit geregistreerd in de app, wat het mogelijk maakt dit te delen en te vergelijken. Een echte race- of driftgame heb ik nog niet kunnen doen, daarvan maak ik later een meer diepgaande review.

CONCLUSIE

De eerste indruk van de Porsche 911 Carrera van DR!FT by Sturmkind, is erg goed! Je kunt duidelijk merken dat er bijna 20 jaar ontwikkeling in de techniek en software zit. De minichamps carrosserie is uitmuntend, de rijbeleving van de techniek briljant. De combinatie van afstandsbestuurbaar racen en digitale gameplay, zorgt voor meer en langer vermaak dan een gewone RC auto. Ik kan me goed voorstellen, dat een middag racen met meerdere auto’s uiterst vermakelijk zal zijn en meer interactief dan bijvoorbeeld multiplayer gamen op een console.

Wel is me opgevallen dat er nog wat hele kleine verbeterpuntjes in de app zitten. Misschien kijk ik niet goed genoeg, maar ik mis bijvoorbeeld een sluitknop voor de app. Na de fun moet er helaas ook weer wat anders gedaan worden met de telefoon. Daarnaast is het duidelijk een product voor volwassen gebruikers. Het chassis is bewust erg licht gehouden, maar voelt daardoor wel wat fragiel aan op sommige plaatsen. Bij normaal gebruik geen issue, wellicht dat er in kinderhanden snel wat zal afbreken.

De aanschafprijs lijkt op het eerste gezicht fors, met €269,90 excl. verzenden. Ga ik het echter vergelijken met een Tamiya model dat niet nog ready-to-race is, dan gaat een 1:10 Porsche met een beginner-level controller en een basic accupakket al gauw richting €300,- Dan heb je geen app gameplay en geen natuurgetrouwe besturing.

Tel ik de aanschaf van een console of PC niet mee, dan ben je voor een euro of 80 klaar met de aanschaf van een race game. Al zul je dan minimaal een prijzig goed racestuur en een gaming monitor/TV er bij aan moeten schaffen, om dezelfde beleving te kunnen hebben als met de DR!FT Porsche. Voor een perfect schaalmodel met zulke uitgebreide mogelijkheden, is het best wel een zeer scherpe prijs.

De DR!FT Porsche 911 is te koop in de Sturmkind Shop (https://www.sturmkind-shop.com/)

RATING (10/10)

exterieur: 10 punten
fun: 10 punten
app: 9,5
bouwkwaliteit: 8 punten
materiaalgebruik: 10 punten
prijs/kwaliteit: 10 punten
eerste indruk cijfer: 9,6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *